Könyvjelző és megosztás

Facebook

Tudomány hírei

Ezt pedig több mint 100 új jelölt egészíti ki, egy új tanulmány jóvoltából. (SG.hu Hírmagazin - Tudomány)

Abraham Lincolnt tartják minden idők legjobb elnökének az amerikai történészek - derült ki a C-SPAN amerikai közszolgálati televízió frissen közzétett felméréséből, amely szerint George Washingtont a második, Franklin D. Rooseveltet a harmadik, míg a listán idén debütáló Barack Obamát a 12... ([origo] Tudomány)

Nagy részük eddig ismeretlen volt a Földön. Akár hatvanezer évesek is lehetnek. (Index - Tudomány)

Állatorvosi diplomával próbálta magát rákkutató professzornak eladni. Fellebbez az ítélet ellen. (Index - Tudomány)

Dollármilliárdok sorsáról szól a CRISPR nevű genetikai módszer körüli harc. (Index - Tudomány)

Áprilisban megkezdheti működését az a teleszkóp-hálózat, amely első ízben fog képet készíteni egy fekete lyukról. ([origo] Tudomány)

Újabb súlyos korallfehéredés sújthatja a következő hetekben a már amúgy is legyengült ausztrál Nagy-korallzátonyt, amelynek bizonyos részeit a teljes pusztulás fenyegeti. ([origo] Tudomány)

Furcsa mikrobákat találtak a mexikói Naica-bánya hatalmas, föld alatti kristályainak belsejében. A kutatók úgy vélik, akár 50 000 év óta ott élhetnek. ([origo] Tudomány)

Tényleg, de kis odafigyeléssel tehetünk ellene. (Index - Tudomány)

A cég újabb rakétát juttatott fel, a visszatérés pedig lassan rutinműveletté válik. (SG.hu Hírmagazin - Tudomány)

A katonák így megtanulhatják kezelni a rájuk törő érzelmeket. (Index - Tudomány)

Annyira megváltozunk életünk alatt, hogy akár teljesen más embernek tűnhetünk 14 és 77 évesen. (Index - Tudomány)

Az amerikai japánok vasárnap emlékeztek meg arról, hogy a Japánnal akkor háborúban álló Egyesült Államok kormányzata 75 évvel ezelőtt döntött arról, hogy internálótáborokba zárja az Amerikában élő japán származású embereket. ([origo] Tudomány)

A fizika meghazudtolásának tűnik, de bizonyos körülmények között előfordulhat. A jelenséget úgy hívják, Mpemba-paradoxon. (Index - Tudomány)

A kikiáltási ár csaknem két és félszereséért, 243 ezer dollárért, mintegy 70,5 millió forintért kelt el egy vasárnapi árverésen Adolf Hitler vörös telefonja az Egyesült Államokban. ([origo] Tudomány)

A hidegháború idején a nyugat-európai kommunista pártok, valamint a harmadik világbeli szovjetbarát felszabadító mozgalmak, illetve kormányok konspiratív csatornákon kaptak rendszeres anyagi támogatást a Szovjetuniótól. A Kreml által működtetett, eufemisztikusan csak „nemzetközi szolidaritási alapnak”... ([origo] Tudomány)

Csillagászat

Még több:Csillagászat

LHC

A fizika magasiskoláját tartják a kelet-magyarországi Parádfürdőn, Budapesttől mintegy 120 km-re, 2013. június 6-18 között. Az iskolát a CERN és az EAI közösen szervezi és támogatja több magyarországi intézmény részvételével: a Magyar Tudományos Akadémia, az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok,... (CERNblog)

2012. július 4-én óriási érdeklődés mellett a CERN óriási gyorsítója, a Nagy Hadronütköztető (LHC) melletti két óriási, egyenként több ezer fizikus (közöttük magyarok) részvételével működő együttműködés, az ATLAS és a CMS bejelentette, hogy sikerült kimutatniuk a Higgs-bozonhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkező részecskét... (CERNblog)

A Higgs-vadászat igazán év végén éri el a csúcspontját, de néhány napon belül érdekes eseményre kerül sor. A CERN LHC gyorsítója mellől jelentjük, hogy 2012. június 18-ig a CMS es ATLAS kísérletek külün-külön begyűjtöttek 6 fb^-1 -nyi eseményt, ami meghaladja az elmúlt év során begyűjtött 4... (CERNblog)

A mai napon a CMS-kollaboráció bemutatta a Standard Modell Higgs-bozon kutatásának a 2011-es év végéig gyűjtött proton-proton ütközésekből nyert adatok elemzésén alapuló legújabb eredményeit. A CMS közleménye magyar nyelven itt tölthető le (pdf) Információk a CMS honlapján Az [origo] ismeretterjesztő cikke itt érhető el (és ez volt a 100... (CERNblog)