Könyvjelző és megosztás

Facebook

Tudomány hírei

A zsákmányszerző ölés ősi, ám igen összetett viselkedési- és mozgásmintázat. Amerikai kutatók precíz agyi stimulációval derítették fel, hogy egerekben mely agyterületeknek kell összedolgozniuk a sikeres vadászathoz. ([origo] Tudomány)

Még Trump beiktatása előtt távozott hivatalából az űrben négyszer is járt Charlie Bolden. Nagyképes válogatásunkkal tekintünk vissza karrierjére. (Index - Tudomány)

A mondák szerint Szemiramisz királynő használta a bitumennel szigetelt átjárót. (Index - Tudomány)

Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok negyvenötödikként megválasztott elnöke az alkotmányos tradíciókat követve ma, január 20-án, keleti parti idő szerint pontban déli tizenkettőkor tesz elnöki esküt Washingtonban a Legfelsőbb Bíróság elnöke, John Roberts előtt. Az elnöki beiktatási ceremóniák hosszú... ([origo] Tudomány)

A klímaváltozás miatt magasabbra emelkedhet a tengerek szintje, mint azt eddig vélték. (Index - Tudomány)

Hello, szibériai szürkebegy! (Index - Tudomány)

Bár egy tükörrel is összezavarhatók, az önvezető autók sokat tanulhatnának a rovaroktól. (Index - Tudomány)

Egy tudóscsoport nyolc hónapig fogja szimulálni a marsi életet a Hawaii-szigeteken. (Index - Tudomány)

A klímaváltozás miatt jóval magasabbra emelkedhet a tengerek szintje, mint azt eddig vélték - derült ki egy új amerikai kutatásból. ([origo] Tudomány)

A gyógyszerszedés születési rendellenességekhez vezethet. (Index - Tudomány)

Holland műszaki egyetemisták demonstrálták a kannabisz sokoldalúságát. (Index - Tudomány)

Egy tudományos kutatás szerint a hangyák sokkal ügyesebben tájékozódnak, mint gondoltuk volna: a Napot és a memóriájukat is használják az eligazodásban. ([origo] Tudomány)

Hat tudós nyolc hónapot tölt elzártságban a hawaii Mauna Loa vulkánon épített kupolában, hogy így szimulálják a Marsra utazó asztronauták életkörülményeit. ([origo] Tudomány)

Az interneten számtalan könnyebb és nehezebb fejtörő lelhető fel. A következő állítólag a legnehezebbek közé tartozik: az emberek 97 százaléka elrontja először a választ, írja a Daily Mail. A különböző támpontok megadása nyomán azután már nő a helyesen válaszolók aránya. Tesztelje magát ön is! ([origo] Tudomány)

A Dunántúl is kap modern elektronmikroszkópot. (Index - Tudomány)

Lefotózta a Szaturnusz „hullámkeltő" holdját a Cassini űrszonda. Ilyen közeli kép korábban még nem készült a Daphniszról. ([origo] Tudomány)

Egyszerre vizsgálták a hőmérséklet és a páratartalom hatását a kullancsokra, hogy kiderüljön, mikor a legaktívabbak. ([origo] Tudomány)

Csillagászat

Még több:Csillagászat

LHC

A fizika magasiskoláját tartják a kelet-magyarországi Parádfürdőn, Budapesttől mintegy 120 km-re, 2013. június 6-18 között. Az iskolát a CERN és az EAI közösen szervezi és támogatja több magyarországi intézmény részvételével: a Magyar Tudományos Akadémia, az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok,... (CERNblog)

2012. július 4-én óriási érdeklődés mellett a CERN óriási gyorsítója, a Nagy Hadronütköztető (LHC) melletti két óriási, egyenként több ezer fizikus (közöttük magyarok) részvételével működő együttműködés, az ATLAS és a CMS bejelentette, hogy sikerült kimutatniuk a Higgs-bozonhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkező részecskét... (CERNblog)

A Higgs-vadászat igazán év végén éri el a csúcspontját, de néhány napon belül érdekes eseményre kerül sor. A CERN LHC gyorsítója mellől jelentjük, hogy 2012. június 18-ig a CMS es ATLAS kísérletek külün-külön begyűjtöttek 6 fb^-1 -nyi eseményt, ami meghaladja az elmúlt év során begyűjtött 4... (CERNblog)

A mai napon a CMS-kollaboráció bemutatta a Standard Modell Higgs-bozon kutatásának a 2011-es év végéig gyűjtött proton-proton ütközésekből nyert adatok elemzésén alapuló legújabb eredményeit. A CMS közleménye magyar nyelven itt tölthető le (pdf) Információk a CMS honlapján Az [origo] ismeretterjesztő cikke itt érhető el (és ez volt a 100... (CERNblog)