Könyvjelző és megosztás

Facebook

Európai Unió hírei

Az EU júniusban megvitatja, hogy el lehet-e kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat. (Index - Külföld)

Németország szerint Albánia sokat tett már, de még nem eleget, hogy elkezdődhessenek a csatlakozási tárgyalások az Unióval. (VS.hu)

A jogállamiság elveinek tisztelete mellett a korrupció elleni harc sikeressége is bekerülhet az európai uniós támogatások elosztásának tervezett új jogosultsági feltételrendszerébe az Európai Bizottság (EB) szándéka szerint - írta kedden a Frankfurter Allgemeine Zeitung. (Pécsinapilap)

Elfogadta jelentését az EP költségvetés-ellenőrzési bizottsága, a CONT. Az összkép enyhén szólva is borzalmas: növekvő korrupció, csökkenő átláthatóság, egyszereplős közbeszerzések, rossz és nem hatékony kormányzás. Indokoltnak mondják a 7-es cikkely szerinti eljárás megindítását Magyarország ellen. (hvg.hu)

Az amerikai elnök a kereskedelmi vitáról kétoldalú tárgyalásokat folytatna Franciaországgal. (VS.hu)

Jobban szeretném, ha közvetlenül lehetne tárgyalni kereskedelmi kérdésekről a franciákkal, de az EU-nak olyan elfogadhatatlan korlátozó szabályai vannak, amelyek megnehezítik ezt - többek között... (Portfolio.hu)

Komoly visszalépést jelent a francia elnök nyilatkozata az EU bővítésében. ([origo] Itthon)

Nemcsak a jogállamiság elveinek tiszteletben tartásától függne 2021-től az uniós támogatások kifizetése, hanem attól is, hogy az egyes tagállamok mennyire sikeresen küzdenek a korrupció ellen - írta... (Portfolio.hu)

2017-ben 33 millióan éltek súlyos anyagi nélkülözésben az Európai Unióban, ami a népesség 6,7%-át jelentette - derült ki az Eurostat előzetes becsléséből. A legrosszabb Bulgáriában, Görögországban,... (Portfolio.hu)

Szlovénia és Szlovákia is az Európai Unió szorosabb integrációt sürgető "magjához" akar tartozni - jelentette ki hétfőn közös sajtótájékoztatóján Borut Pahor szlovén és Andrej Kiska szlovák államfő Ljubljanában. (ProfitLine.hu hírek)

Az EKB azt fontolgatja, hogy inkább mégsem vezeti be azt a tervezett banki szabálycsomagot, amely elvárta volna az egységes piac pénzintézeteitől, hogy még nagyobb tőkepuffert képezzenek a nem... (Portfolio.hu)

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy az okostelefonokra kifejlesztett zenefelismerő alkalmazás, a Shazam az Apple informatikai óriáscég által tervezett felvásárlása összeegyeztethető-e az Európai Unió versenyszabályaival. (SG.hu Hírmagazin - IT/Tech)

Kereken 10 milliárd forinttal 30,09 milliárd forintra csökkentették a "Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása hitel" című uniós pályázat keretösszegét és mai hatállyal több ponton módosult a... (Portfolio.hu)

Többek közt a magyarok és a lengyelek miatt. (Hír TV)

A jogállamiság állapota is szempont lehet majd, amikor arról döntenek, ki mennyi pénzt kap. (Index - Külföld)

Európa

Kontinensunk kutatói messze az Amerikai Egyesült Államok és Kína mögött kullognak, az EU országoknak közös csúcslaboratóriumokra lenne szüksége. (SG.hu Hírmagazin - IT/Tech)

A magyar Országgyűlés elnöke szerint Ausztria és Magyarország hasonlóan gondolkodik Európa biztonságáról és jövőjéről. Kövér László Tallinnban, az uniós parlamenti elnökök találkozóján tárgyalt mások mellett az osztrák Nemzeti Tanács elnökével. Az M1 aktuális csatorna keddi beszámolója szerint a parlamenti... (Szeged Ma)

Persze nem azonnal, és népszavazáson sem gondolkodott még. Mindenesetre érdekes gesztus lenne ez a Fehéroroszországot 1994 óta irányító Lukasenkától. (hvg.hu)

Az európai polgárok többsége úgy véli, országuk jobban megosztott, mint tíz évvel ezelőtt volt, s közel felük véli úgy, hogy társadalmuk egyre kevésbé toleráns. A magyarok többsége szerint az országban nagyon komoly különbségek alakultak ki az egyes rétegek között. (hvg.hu)

Szabó Dávid most kimaradt, de az augusztusi Eb-selejtezőkre visszatér. ([origo] Sport)

Az európai bankok mai értékének mintegy fele az elmúlt 10 évben szükségessé vált befektetői tőkeemelésekből jött össze, jól illusztrálva a banki befektetők vesszőfutását és a bankok gyenge... (Portfolio.hu)

A szakértők úgy vélik, az érintettek lobbi-tevékenységükkel megsértették a Tanács etikai normáit. (Hír TV)

Azerbajdzsán állítólag 2 millió eurót fizetett a testület egyes tagjainak egy szívességért cserébe. (Index - Külföld)

Az egyik legnézettebb francia tévéműsor mutatta be Budapest vonzerejét. ([origo] Filmklub)

Kiss Norbert, az Oxxo Energy Truck Race Team pilótája nyerte a kamion Európa-bajnokság idei szezonját, mivel két futamgyőzelmet aratott, egyszer pedig harmadik lett a franciaországi Le Mans-ban még zajló, idényzáró hétvégén. (sporthirado.hu)

Brüsszel

Lezárult a magyarországi dohányipari különadó és az élelmiszerlánc-felügyeleti díj ügyében a per. (Hír TV)

A dohányipari cégek egészségügyi hozzájárulását és az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat is jogosan lehetett felfüggeszteni. (hvg.hu)

Nemcsak a jogállamiság elveinek tiszteletben tartásától függne 2021-től az uniós támogatások kifizetése, hanem attól is, hogy az egyes tagállamok mennyire sikeresen küzdenek a korrupció ellen - írta... (Portfolio.hu)

Szijjártó Péter szerint az EP azt akarja elérni, hogy egyetlen migránst se lehessen visszaküldeni oda, ahonnan érkezik. ([origo] Itthon)

A visszaélést bejelentő személyek elősegíthetik az uniós joggal való visszaélések felderítését, kivizsgálását és szankcionálását, de sokan félnek attól, hogy elbocsátják őket, romlik a hírnevük, vagy... (Portfolio.hu)

Több tízmilliárd eurónyi uniós támogatást irányítanak át a 2021-2027-es uniós költségvetés drasztikusan módosuló szabályai miatt Lengyelország, Magyarország és Csehország felől a válság által erősen... (Portfolio.hu)